1- İş başvurularınızda CV’niz ile beraber mutlaka bir motivasyon mektubu da yazın ve gönderin. Bu mektubun matbu bir mektup olmadığını; o kuruma özel yazıldığını hissettirin.

2- CV’nizde İş/Staj deneyimlerinizi mutlaka birkaç cümle ile anlatın. Sadece çalıştığınız kurumun adını ve görevinizi yazmayın. İşveren, sizin staj yaptığınız ya da çalıştığınız kurumlarda tam olarak ne yaptığınızı bilmek isteyecektir.

3- CV’nizde içeriğe olduğu kadar formata da önem gösterin. Hizalamaya dikkat edin. Fazla boş alan bırakmamaya çalışın. İçeriği iyi olduğu kadar göze de hoş görünen bir CV sizi bir adım öne çıkaracaktır.

4- CV’nizde sadece vesikalık fotoğraf kullanmaya özen gösterin. Herhangi bir mekanda çekilen ya da toplu fotoğraflardan kesilerek hazırlanan fotoğraflarınızı CV’nizde kullanmayın. Örneğin, facebook fotoğraflarınızı CV’nize eklemeyin.

5- CV’nizde iş deneyiminizi anlatırken en son ayrıldığınız firmayı ilk sıraya yazabilir, tarih sırasını günümüzden geçmişe hazırladığınıza dikkat etmelisiniz. CV’nizdeki diğer kategorileri hazırlarken de kronolojik sıraya özen gösterin. Örneğin aldığınız sertifikaları, katıldığınız seminer ve etkinlikleri açıklarken tarih sıralamasına göre yazabilirsiniz.

6- Ön yazıda neler olmalı? Ön yazılarınıza, kısaca kendinizi tanıtarak başlayın. Kendi akademik ve profesyonel altyapınızdan bahsedin. Daha sonraki aşamada, neden başvurduğunuz firmayı tercih ettiğinizi kısaca anlatın. Eğer belli bir pozisyona başvuruyorsanız, o pozisyona neden uygun olduğunuzu bir kaç cümle ile açıklayın. Genel bir başvuru yapıyorsanız, hangi departmanlarda çalışabileceğinizi belirtin. Ön yazınızın sonunda, görüşme de talep edin. Ön yazınız 1 sayfayı geçmesin. Yarım sayfadan biraz daha uzun ön yazılar, ideal sayılabilir. Unutmayın, şirket yetkililerinin her başvuruyu dikkatle okuyup değerlendirebilecek kadar uzun vakitleri olmayabilir.

7: CV’nizde hobilerinizi, ilgi alanınızı anlatırken, yaptığınız aktivitelerde neden farklı olduğunuzu belirtin. Herkesin günlük hayatta yaptığı/yapabileceği aktiviteleri yazmak sizi farklı kılmayacaktır. O aktiviteye neden ilgi duyduğunuzu ve hayatınızda nasıl bir yeri olduğunu anlatabilir, deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Örneğin, sadece ‘kitap okumak’ yerine, ne tarz kitaplar okuduğunuzu, neden o tarzdan hoşlandığınızı, sadece ‘tiyatro’ yazmak yerine, ne tarz oyunları tercih ettiğinizi, kimleri okuduğunuzu, sahne önünde/arkasında rolünüz varsa bunların neler olduğunu, bugüne kadar tiyatro ile ilgili ne tür aktivitelere katıldığınızı ve hangi oyunlarda sahne aldığınızı, eğer varsa bu alanda almış olduğunuz eğitimleri yazabilirsiniz.

8- CV’nizde yazdığınız mail adres bilginizin önemli bir ayrıntı olduğunu unutmayın. CV’leriniz için adınızı ve soyadınızı içeren sade bir mail adresi tercih edebilirsiniz. Örneğin: egzotiksalata@ab-ilan.com, crazygirl@ab-ilan.com, melankolikkelebek@ab-ilan.com gibi kime ait olduğu belli olmayan, farklı mail adresleri yazmak yerine isminizin bulunduğu bir mail adresi tercih edebilirsiniz.

9- CV’nizde yabancı dil seviyenizi yazarken neye göre puanladığınızı belirtin. Yabancı dilinizle ilgili daha önce almış olduğunuz sınav sonuçlarına, okul ya da kurs bilgilerinize CV’nizde yer verebilirsiniz.

10- İş/staj başvurusu yapacağınız her pozisyon için CV’nizi revize edebilir, kelimelerinizi ona göre seçebilir, o pozisyonda aranan kriterlere uygun özelliklerinizi ön plana çıkarabilirsiniz. Deneyimleriniz ve yapmak istedikleriniz kadar, bunları karşı tarafa nasıl aktardığınızın da önemli olduğunu unutmayın!