Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı

Arapça Tercüman x3 -Gaziantep

Ad Details
  • Work Type

    Tam Zamanlı
  • Sector

    Kar Amacı Gütmeyen
  • Education

    Üniversite (Lisans)
  • Foreign Language

    Arapça (C1, Level 5, Upper-Intermediate)
  • Location

    Gaziantep, Türkiye
  • Experience(Year)

    1-3
  • Ad Date

    27.12.2024
  • Application Deadline

    24.01.2025
  • Remaining Day

    27
Ad Description

Görev Yeri: Gaziantep, Türkiye

 

Görev tanımı: Arapça Tercüman x 3

Referans Numarası: Gaziantep2025-12

 

Proje adı: Türkiye’deki Uluslararası Koruma Başvuru Sahiplerinin, Statü Sahipleri ve Geçici Koruma Yararlanıcılarının Adalete Erişiminin Desteklenmesi Projesi

 

Başvuruların 24 Ocak 2025 tarihine kadar [email protected] adresine referans numarası belirtilerek ulaştırılması gerekmektedir.

 

Yalnızca kısa listeye alınan adaylar ile iletişime geçilecektir.

 

  1. Arka Plan

 

Yakın coğrafyamızda yaşanılan insanlık krizlerinin yarattığı göç dalgaları sonucunda ülkemiz çok büyük sayıdaki geçici koruma altındaki kişiye ve uluslararası koruma statü veya başvuru sahibine ev sahipliği yapmak durumunda kalmaktadır.

 

Çoğunluğu ihtiyaç sahibi olan bu kişilerin adli yardım sistemi üzerinde yaratmış olduğu baskı mevcut bütçe yetersizliği ile birleştiğinde sorun içerisinden çıkılamaz bir hale gelmektedir.

6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun “Avukatlık hizmeti ve danışmanlık” başlıklı 81. maddesinin ikinci fıkrasında “(2) Avukatlık ücretlerini karşılama imkânı bulunmayan başvuru sahibi ve uluslararası koruma statüsü sahibi kişiye, bu Kısım kapsamındaki iş ve işlemlerle ilgili olarak yargı önündeki başvurularında 1136 sayılı Kanunun adli yardım hükümlerine göre avukatlık hizmeti sağlanır.” şeklinde amir hüküm yer almaktadır.

 

Alıntılanan amir hükmün yerine getirilmesine dair Kanun koyucu özel bütçe öngörmediğinden, ülkemiz adli yardım sisteminin kısıtlı bütçesi ile bu amir hükmü yerine getirmesi mümkün görülmemektedir.

 

Ülkemizin tek başına üstlenmesinin mümkün olmadığı bu sorunun çözümünde uluslararası topluluğun yükümlülüklerini yerine getirmesi amacıyla hazırlanan “Türkiye’de Uluslararası Koruma Başvuru / Statü Sahipleri ve Geçici Koruma Yararlanıcılarının Adalete Erişiminin Desteklenmesi Projesi” (Adli Yardım Ortak Projesi) Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) arasında her yıl yeniden imzalanan Proje Uygulama Antlaşmaları ile 2018 yılından itibaren yenilenmek suretiyle yürütülmektedir.

 

Proje kapsamında hedef kitlenin adalete erişiminin desteklenmesi amacıyla üç bileşende faaliyet gösterilmekte olup; bu bileşenler aşağıda özetle açıklanmıştır:

 

 

 

 

Birinci Bileşen: Adli Yardım

 

Bu bileşen kapsamında Barolar tarafından yürütülen adli yardım faaliyetlerinden proje öncelikleri ile uyumlu olanlarının avukatlık ücretleri, dava giderleri, vekaletname düzenlenmesi dahil olmak üzere noter harcamaları, çeviri ücretleri ve avukatların geri gönderme merkezinde olanlar da dahil olmak üzere müvekkillerini ziyaretlerine ilişkin ulaşım giderleri karşılanmaktadır.

 

Projede ödeme gerçekleştirilecek işlemlere katılan avukatların proje özelinde hazırlanmış olan eğitimleri tamamlaması zorunludur. 2025 yılı itibariyle 57 baroda faaliyetlerine devam edecek projeye 10.000’in üzerinde avukatımızın katılımları beklenmektedir.

 

İkinci Bileşen: Hukuki Danışmanlık

 

Ülkemizde hayatını idame ettirmekte olan geçici koruma statü sahipleri ile uluslararası koruma statü/başvuru sahiplerinin karşılaştıkları hukuki uyuşmazlıklara ilişkin bilgilendirme, farkındalık yaratma ve savunu faaliyetlerinin sürdürülebilmesi amacıyla Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya ve Van illerinde Hukuk Klinikleri kurulmuştur.

 

Hukuk Klinikleri vasıtasıyla hedef grubun ülkemiz yasaları hakkında bilgilendirilmesi, sunulan dil desteği ile kamu kurum ve kuruluşları ile mahkemelere erişimlerinin desteklenmesi vb. faaliyetler yürütülmektedir.

 

Üçüncü Bileşen: Tercüme Destek Hattı

 

Hedef kitlenin adalete erişiminin desteklenebilmesi amacıyla barolar nezdinde yaptıkları adli yardım başvuruları ve avukat – müvekkil görüşmelerinin tercüme edilmesi amacıyla kurulan tercüme destek hattında Arapça, Farsça, Fransızca ve Darice hizmet sağlanmaktadır.

 

  1. Amaç

 

Bu pozisyonun amacı; proje sonuçlarına ulaşılabilmesi adına, Gaziantep Hukuk Kliniğinde uluslararası koruma başvuru sahibi, statü sahibi ve geçici koruma altındaki kişilerin doğru ve eksiksiz hukuki yönlendirme hizmetlerine erişimlerinin sağlanmasına destek olmaktır.

 

  1. Tercümanın Sorumlulukları

 

Tercüman aşağıda sıralanan işlerden sorumlu olacaktır:

 

  • Kliniğe gelen ihtiyaç sahiplerini karşılamak ve klinik avukatlarına yönlendirmek
  • Kliniğe gelen ihtiyaç sahiplerinin kayıtlarını tutmak ve klinikten sorumlu avukata iletmek
  • Avukat ve müvekkil görüşmelerinde ardıl tercümanlık yapmak
  • Projenin uygulanmasına ilişkin TBB ile iletişim ve işbirliği içinde olmak
  • Gerekli yazılı/ sözlü metin çevirilerini yapmak
  • Gerekli organizasyonel işleri yapmak
  • Gerekli diğer görevleri ifa etmek

 

4. Kurumsal Çerçeve

 

Tercümanın fiziksel çalışma alanı, Proje kapsamında kurulacak olan Gaziantep Hukuk Kliniği olacaktır. Tercüman, sorumlu avukata ve TBB’ye rapor verecek ve diğer klinik ve proje personeli ile yakın koordinasyon ve işbirliği içinde çalışacaktır. Göreve alınacak kişi TBB ile belirli süreli iş sözleşmesi imzalayacak olup, Uluslararası İlişkiler ve AB Merkezi bünyesinde görev alacaktır.

 

5. Aranan Nitelikler

 

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Akıcı derecede Arapça bilmek
  • Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak
  • En az 2 yıl ilgili iş deneyimi sahibi olmak
  • Güçlü iletişim becerilerine sahip olmak
  • Dosyalama becerilerine sahip olmak
  • Erkek adaylar için askerlik görevini tamamlamış olmak

 

 

Notlar:

  • Stajlar iş deneyimi sayılmamaktadır. 
  • Zorunlu askerlik hizmeti iş deneyimi sayılmamaktadır.
  • Lisans eğitimi öncesinde edinilmiş deneyimler iş deneyimi sayılmamaktadır.

 

 

6. Başvuruya Ek Olarak Sunulması Zorunlu Belgeler

 

  • İlgili pozisyon için neden uygun olunduğunu açıklayan bir sayfalık niyet mektubu
  • İlgili iş deneyimleri ve en az 2 referans içeren özgeçmiş 

 

 

7. Değerlendirme

 

İş tanımında yer alan asgari gereklilikleri karşılayan adaylar kısa listeye alınacaktır. Kısa listeye alınan adaylar mülakata davet edilecektir.

Application

Send your application to the e-mail address with the reference code.

Reference code: G-2025-12

About the Company

Türkiye Barolar Birliği, bütün baroların katılımıyla oluşan, kamu kurumu niteliğinde, tüzel kişiliği haiz bir üst meslek kuruluşudur. Birlik, avukatlık mesleğinin hak ettiği yere ulaşması için baroların ve baro mensuplarının, uzun yıllar özveriyle sürdürdükleri çalışmalar sonucunda, Türk hukuk sistemi içinde bugünkü yerini almıştır. Türkiye Barolar Birliği, yasaların bir meslek kuruluşu olarak kendisine yüklediği görevlerinin yanında, toplumun hukuki sorunlarıyla ilgili görüş ve önerileriyle de Türk hukuk sisteminin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Bünyesinde oluşturduğu alt komisyonlarda; yasal düzenlemelerle ilgili çalışma yapmakta, özellikle demokrasi ve insan hakları adına uygulamada ortaya çıkan aksamalara karşı sorumluluk bilinciyle etkin bir biçimde mücadele vermektedir.

Share Ad